За Охрид
 
 

Охрид е најголемото одморалиште во Македонија, како и историски и културен центар. Тоа е место со истото име на општината.

Според пописот од 2002. година, Охрид има 55.700 жители. Градот се наоѓа на источниот брег на Охридското Езеро во југозападна Македонија, на надморска височина од 695 метри.

Меѓународниот пат Е-65 поминува во близина на Охрид, поврзувајќи го со околните Ресен (35 км) и Битола (56 км) на исток, како и Струга (15 км), Кичево (61 км), Гостивар (107 км), Тетово (132 км) и Скопје (174 км) на север. Свети Наум граничниот премин е лоциран 28 километри кон југ.

Охрид некогаш беше познат по своите 365 цркви, по една за секој ден од годината, и беше опишан како македонски Ерусалим. До сега се сочувани многу живописни куќи и споменици, а туризмот е главен економски сектор.

Новиот, модерен Охрид заедно со стариот дел на градот чини една целина, представувајќи врска меѓу минатото и иднината. Стариот град е добро сочувана тврдина, во неа постојат многу културни и историски споменици, кои ги привлекуваат погледите на туристите. Хотели и ресторани се на секој агол.

Богатата историја на градот и културното наследство беа прогласени во 1980. години на наследство под заштита на УНЕСКО. Охрид е несомнено бисер на Македонија. Вгнезден меѓу високите планини од 2.800 м и Охридското Езеро, се карактеризира не само со величенствена историја, но и со посебни природни убавини.

Охрид е домаќин на бројни културни настани, како што се : Балкански фолклорен фестивал, Охридскиот пливачки маратон, Охридско лето и многу други.

 
 
Галерија
 
Кујна и Ходник
 
 
Апартман 2 - ЦРВЕН
 
 
Апартман 3 - ЦРН
 
 
Апартман 4 - ЗЕЛЕН
 
 
Апартман 5 - БОРДО
 
 
Апартман 6 - КАФЕАВ
 
 
Апартман 7 - ТИРКИЗ
 
За Охрид      |      Апартмани      |      Локација      |      Контакт
Copyright © 2013 Апартмани "Настески"